Verslag CMC Uit het lab: Uitvinders

augustus

ma di wo do vr za zo
30
31
1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8
9
9
10
10
11
11
12
12
13
13
14
14
15
15
16
16
17
17
18
18
19
19
20
20
21
21
22
22
23
23
24
24
25
25
26
26
27
27
28
28
29
29
30
30
31
31
1
2

In ‘labs’ door heel Nederland zijn wetenschappers, uitvinders, kunstenaars en studenten bezig met uitvindingen en vernieuwende ideeën. Waar zijn ze precies mee bezig? En wat kunnen ermee? Tijdens het Cross Media Café op 12 februari jl. presenteerden iMMovator en CMBO een bonte verzameling van verrassende, innovatieve en veelbelovende projecten. Dit is deel 2 van de verslagen. 

Beyond Reality
Jeroen Mol van Beyond Reality is augmented reality specialist. Hij presenteert diverse innovaties zoals Xpose, een soor Shazam voor video! Met Xpose kun je beelden scannen op televisie en deze koppelen aan een website. Mol noemt als voorbeeld een autocommercial waarbij je na scannen direct een proefrit kunt aanvragen.

Een andere innovatie van Mol is Virtually.at, waarmee mensen een event live kunnen beleven zonder er daadwerkelijk te zijn. Mol: “In wedstrijden op televisie bepaalt de regisseur wat je te zien krijgt, bij ons kun je dat zelf bepalen.” Een 360 graden camera filmt het event vanaf een goede plek op de tribune. Thuis kan de kijker virtueel om zich heen kijken door zijn tablet om zich heen te bewegen. Volgens Mol is deze toepassing met name geschikt voor live events. Hij is in gesprek met Amsterdam Arena voor een pilot tijdens de UEFA finale.

Met Holo@home is het mogelijk om thuis een hologram te projecteren met smartphone of tablet (demo). Zeer geschikt voor presentaties. Mol ontwikkelde hiervoor een speciaal open kastje met hologramfolie. Het hologram kan ook communiceren met de consument. Mol gebruikt hiervoor de techniek van Xpose. Doordat de tablet met de beeldzijde naar beneden op het kastje ligt, is de camera (aan de achterzijde) vrij. Op een vraag van de virtuele holografische presentator kan de consument dus antwoorden door een kaartje met het antwoord voor de camera te houden.

Landscape House 3D-printen
Architect Janjaap Ruijssenaars van Universe Architecture wil een bijzonder Landscape huis gaan printen met een reusachtige 3D-printer. Het bureau kreeg de laatste jaren al eerder brede bekendheid door hun innovatieve zwevende bed (op basis van magnetisme).

 

Universe Architecture komt tot hun innovatieve ideeën via het Question, Answer, Discovery-model. Zo ontstond het idee van een printable Landscape house toen het bureau meedeed aan een wedstrijd voor 40 woningen in het Ierse Calway. Ruijssenaars: “Een supermooie locatie. We stelden ons de Vraag: Kan een gebouw als het landschap zijn? Het Antwoord was: Het landschap is continue.” Op basis daarvan begonnen de architecten aan een Discovery van een model zonder begin en zonder einde. Ze kwamen uit op de Möbius-band, een 3D-oneindigheidsteken. De vervolgstap was een model maken zonder begin en einde. Het bureau maakte een model van papier en later van lood. Maar altijd was er een knip nodig om het model te maken. Toen ontstond het idee om het model te printen op een 3D-printer. Dit leidde tot het plan om ook het huis zelf te printen met behulp van de enige betonprinter ter wereld. De printer werkt met vermalen steen en zand. De eerste proefprint op locatie heeft al plaatsgevonden. Voor de totale ‘print’ worden nog financiers gezocht. Of het oneindige Landscape House uiteindelijk in één keer geprint gaat worden is nog niet bekend.

Augment your Reality
Kunstenaar Sander Veenhof ziet zichzelf als een één-persoons-lab. Hij onderzoekt de relatie tussen augmented reality en de gewone wereld. Veenhof: “Je kunt bijna alles augmenten.” En dat doet Veenhof dan ook. Als hij de wereld door zijn tablet of smartphone bekijkt, kan hij het niet nalaten er een virtuele laag aan toe te voegen Er komt een keur aan leuke en bizarre projecten voorbij. Een greep. Veenhof geeft mensen op straat, goudvissen, televisiepresentatoren en magazines een tekstballon met gedachten. Tijdens de Amsterdam Fashion Week maakte hij Augmented Fashion: een jurk kreeg bewegende en expanderende blokpatronen als je er door een tablet naar keek. Voor het EYE theater maakte hij een productie met haaievinnen in het IJ. Eigenhandig maakt hij ook het grootste kunstwerk ter wereld: een virtueel object van 7 miljard blokjes rond de aarde. “Ik laat het meter voor meter uitdijen, zodat het uiteindelijk het grootste virtuele kunstwerk van het universum wordt.”

Van de zomer wil hij een virtueel festival organiseren in Amsterdam. “Ik hoop dat het lukt. En zo niet, dan gaat het toch door…”

 

Uit het Lab: Media
VARA: social media player met extra achtergrondinfo
De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft een technologie ontwikkeld waarmee Informatie over tv-programma’s automatisch toegevoegd kan worden op een tweede scherm. De VARA gaat die techniek inzetten voor een eigen mediaspeler. Het project Information retrieval for information services - waaraan de Universiteit van Amsterdam deelneemt - is één van de projecten binnen COMMIT , het grootste ICT-onderzoeksproject van Nederland.

“De zoekmachine analyseert het gesproken woord, selecteert kernwoorden en zoekt daar relevante onderwerpen bij”, vertelt Daan Odijk van de UvA. “De analyse gebeurt realtime en gaat al in zo’n 80% van de gevallen goed. Het systeem is zelflerend.” Om te bepalen of een kernwoord echt interessant genoeg is om er aanvullende informatie bij te zoeken, wordt gekeken naar de context waarin iets wordt gezegd.” Vervolgens worden de onderwerpen gekoppeld aan databases, zoals Wikipedia of elke andere bron die betrouwbaar genoeg wordt geacht.” Uit tests met fragmenten uit DWDD blijkt dat het systeem gemiddeld 2,5 zinvolle links per minuut produceert.

De VARA wil de zoekresultaten samen met een chatfunctie integreren in een social video player.

 

VPRO: UploadTV
Op 5 april start VPRO met een nieuwe live tvshow rondom webvideo’s: UploadTV. Annelies Termeer van VPRO Digitaal: “Het is een interactieve tvshow. Het publiek kan de inhoud van de show meebepalen door video’s in te sturen, mee te discussiëren en te stemmen. Het motto: Baas op eigen buis!” Elke show draait om een thema dat gasten hebben ingebracht. Kijkers kunnen ook hun eigen UploadTV starten in Google Hangouts.” Google Hangout is een soort Skype-functie binnen Google+, maar dan voor maximaal tien deelnemers. “Je kunt samen kijken naar de live uitzending of je eigen suggesties uploaden. Alle deelnemers in de hangout kunnen stemmen of de nieuwe upload in de hangout wordt getoond. De hangout wordt ontwikkeld in samenwerking met Videodock. Aan de show zelf wordt nog hard gewerkt. Volg het proces via Facbook.com/uploadTV.

Lees ook Deel 1: Wat gebeurt er in de kraamkamers van nieuwe media?

Bekijk hier de video's: