Nederlandse Audiovisuele sector gaat collectief aan de slag

augustus

ma di wo do vr za zo
30
31
1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8
9
9
10
10
11
11
12
12
13
13
14
14
15
15
16
16
17
17
18
18
19
19
20
20
21
21
22
22
23
23
24
24
25
25
26
26
27
27
28
28
29
29
30
30
31
31
1
2

Launch Dutch Media Hub op Mediapark Jaarcongres 2009. 23 JUNI 2009- In de ontbijtsessie voorafgaand aan het Mediapark Jaarcongres is vanochtend het project the ‘Dutch Media Hub’ gelanceerd.


Dutch Media Hub
De Stichting iMMovator werkt samen met marktpartijen uit de media-industrie aan de vorming van de Dutch Media Hub. Deze ‘hubfunctie’ omvat een breed palet aan diensten en faciliteiten op het vlak van digitale media. Ton van Mil, directeur iMMovator: “Vergelijk het met de Rotterdamse haven. Alle faciliteiten en diensten bij elkaar maken dit tot een Mainport. De media en ICT-bedrijven in Nederland bieden deze diensten en faciliteiten aan de internationale content-leveranciers, zoals de grote filmstudio’s uit Hollywood. Aziatische mediabedrijven zijn sterk in opkomst, vooral als het gaat om bijvoorbeeld online games. Deze bedrijven willen hun succesvolle games ook op de Europese markt gaan brengen en zoeken naar centrale distributiemogelijkheden in Europa.”

Nederland heeft een uitstekende positie om deze centrale opslag- en distributieplaats voor Europa te worden. Onderzoek van bureau Dialogic uit Utrecht heeft aangetoond dat er op dit gebied voor de Nederlandse Audiovisuele sector grote kansen liggen. Een succesvolle Europese Media Hub heeft een additioneel marktpotentieel tot ca. 500 miljoen euro per jaar. Tegelijkertijd zal in het kader van dit project de Nederlandse Mediasector internationaal beter op de kaart gezet gaan worden.

Partners vanuit de industrie
Met het project brengt de Stichting iMMovator industrie, overheid en kennisinstellingen bij elkaar. Vanuit de industrie participeren de volgende bedrijven: AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange), BT, Civolution, DMC (Digital Media Centre), Dutch Indenpendents, Dutchview, European Communication Projects, FCCE, Getronics/KPN, Hoek & Sonépouse, Jet-Stream, Kennedy Van der Laan, Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- & Flevoland, Lost Boys Interactive, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, SBS Broadcasting, Stoneroos Interactive TV, Team Facilities, Technicolor, United Broadcast Facilities, Videm, Vivesta, World Trace Center Almere Association, XDEV. De volgende kennisinstellingen participeren in het initiatief: Novay (vh. Telematica Instituut), TNO ICT.

Steun van de Overheid
Het project ‘Dutch Media Hub’ heeft inmiddels brede steun vanuit locale, regionale en landelijke overheid. Zo heeft de Stichting iMMovator, gesteund door de gemeentes Almere, Amsterdam, Hilversum en de provincie Noord Holland, een aanvraag ingediend in het kader van het stimuleringsprogramma ‘Pieken in de Delta’. De programmacommissie Pieken in de Delta heeft aan het Ministerie van Economische Zaken een positief advies gegeven om deze aanvraag in behandeling te nemen. Thans wordt het project reeds financieel gesteund door het Ministerie van Economische Zaken.

Officiële Launch
De officiële launch van het project werd verricht door een groep betrokkenen vanuit overheid en bedrijfsleven, onder leiding van Jan Rensen, Wethouder Economie Zaken van gemeente Hilversum.