Expertgroep digitale televisie uit de startblokken

september

ma di wo do vr za zo
27
28
29
30
31
1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8
9
9
10
10
11
11
12
12
13
13
14
14
15
15
16
16
17
17
18
18
19
19
20
20
21
21
22
22
23
23
24
24
25
25
26
26
27
27
28
28
29
29
30
30

Voor de zomer kondigden we al aan dat iMMovator Cross Media Network het initiatief zou nemen om directieleden vanuit de televisie¬sector bij elkaar te brengen in een Expertgroep Digitale Televisie met als doel om de invoering en adoptie van digitale televisie in Nederland te versnellen. Uitgangspunt is dat deze ontwikkeling zich ook autonoom zal voltrekken, maar dat er een reeks acties zijn die tot versnelling leiden van het tempo waarin digitale televisie zijn weg vindt naar alle Nederlandse huishoudens. Hoe sneller die adoptie verloopt, hoe eerder de economische mogelijkheden van de digitale televisie-infrastructuur worden benut. Inmiddels is de Expertgroep definitief van start gegaan en het actieprogramma voor de komende maanden besproken.

De expertgroep neemt initiatieven in en buiten de keten en met respect voor elkaars belangen, doelstellingen en business die tot gevolg hebben:

  • Versnelling van de opbouw van het bereik in termen van huishoudens in Nederland die zijn aangesloten op digitale televisie, ongeacht de onderliggende infrastructuur (DVB-C, DVB-S, DVB-T, IP)
  • Verbreding van de toepassingen en diensten die via de digitale tv-infrastructuur tot exploitatie kunnen worden gebracht.
  • Verdieping van de content-ervaring door hoogwaardige beeldkwaliteit in combinatie met benutten van internetervaring t.a.v. het bieden van context, interactiviteit en personalisering.
  • Garanderen van basiskwaliteit van (content)diensten op voldoende niveau.

De expertgroep concentreert zich op thema's die invulling geven aan bovenstaande doelstellingen en economische groei voor de sector als geheel tot gevolg kunnen hebben. Als eerste zal de Expertgroep zich richten op een visie voor de komende vijf jaren hoe de uitrol van digitale televisie er volgens de laatste planningen uit zal zien. Daarnaast zal de Expertgroep initiatief nemen om de metadata en programmagegevens over de hele keten verder te standaardiseren.

Deelnemers aan de Expertgroep Digitale Televisie zijn Publieke Omroep, NOS, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, RTL, SBS, Talpa, Endemol, NOB, United Broadcast Facilities, UPC, Essent, Casema en CanalDigitaal. Verwacht wordt dat het aantal deelnemers zal groeien. iMMovator Cross Media Network vervult de rol van procesbegeleider die onderwerpen aandraagt en uitwerkt in overleg met de deelnemers. iMMovator Cross Media Network zal daartoe actief contact zoeken met bedrijven in het netwerk die actief zijn op het gebied van digitale televisie om hun ervaringen als inbreng te bundelen richting de Expertgroep. Zo heeft afgelopen sessie Brevidius (www.brevidius.nl ) hun ervaringen van de afgelopen jaren gepresenteerd op het gebied van effectief gebruik van "user generated content" in redactionele omgevingen als internetsites en televisiezenders. Brevidius is momenteel bezig met de laatste voorbereidingen van Zizone.tv dat media september door @Home wordt gelanceerd.

Belangstellenden kunnen contact opnemen met programmamanager Freek van 't Ooster (freek.vantooster@immovator.nl, 06-52001343)