18 april 2016
cross media cafe immersive media Business Content

Cross Media Café 14-04: media experiences deel 1

Cross Media Café Media Experiences – deel 1

Hoe creëer je een bijzondere media-ervaring in de openbare ruimte? Tijdens het Cross Media Café Media Experiences in het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid werd duidelijk dat de scheidslijn tussen fysiek en digitaal vervaagt, interactie met objecten gemeengoed wordt en Virtual Reality (VR) definitief de kinderschoenen ontgroeid is. Met voor de pauze bijdragen van Ineke Middag (Beeld & Geluid), Paul Skinner en Christian Ervin (Tellart), Samuel Snider-Held en Chris Byrne (Media Monks) en Henri Smeets (C360). Moderator: Monique van Dusseldorp.

Freek van ‘t Ooster bedankt Beeld & Geluid voor de gastvrijheid en opent het café met de iMMovator-agenda voor de komende maanden.

  • 18-21 april Media Future Week: Tijdens de MFW komen de beste mediastudenten van Nederlandse hogescholen samen rond een thema voor een week vol co-creatie en interessante sprekers. Dit jaar is het thema ‘connectivisme’ en sprekers zijn onder meer Scott Smith over robotics in de media en Floris Kaayk met baanbrekende manieren van storytelling. Deze keynote speakers zijn ook voor niet-studenten te bezoeken. Kijk op www.mediafutureweek.nl voor de agenda.
  • 6 juni: Cross Media Café Sport & Big Events in Amsterdam Arena.
  • 23 juni: Mediapark Jaarcongres 2016. Reserveer nu je plek en profiteer van het early bird-tarief.

Beeld & Geluid werkt aan nieuwe Beeld & Geluid Experience

Ineke Middag is Manager Museum bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid op het Mediapark. Het instituut beheert het nationale audiovisuele erfgoed, waaronder de archieven van de Nederlandse omroepen. In de Beeld & Geluid Experience kunnen bezoekers een interactieve en – dankzij een RFID-ring – op maat gemaakte reis maken door het televisiearchief en een kijkje nemen achter de schermen. De komende twee jaar wordt de Experience vernieuwd in samenwerking met een breed palet aan nationale en internationale partners. In een korte promo laat Ineke Middag de denkrichting zien voor de nieuwe experience. Deze moet boven alles zo goed mogelijk aansluiten bij de voorkeuren van elke individuele bezoeker. Ze nodigt ook het publiek en andere lokale partners van harte uit om te helpen met de ontwikkeling. De interactie met het publiek had Middag graag direct op gang gebracht met de feedbacktool Qandr. Qandr biedt mogelijkheden om via een website feedback aan de zaal te vragen en de antwoorden direct te visualiseren op het grote scherm. Maar een technische storing gooide roet in het eten.

Ineke Middag (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid) @ CMC Media Xperiences from iMMovator on Vimeo.

Met Museum of the Future creëert Tellart de toekomst

Paul Skinner (Tellart) @ CMC Media Xperiences from iMMovator on Vimeo.

Paul Skinner (Tellart) at CMC Media Xperiences from iMMovator

De internationale designstudio Tellart (art of telling) maakt wereldwijd innovatieve media experiences voor organisaties als grote organisaties als Google, Samsung, YouTube en universiteiten. Creative Director Paul Skinner en Design Director Christian Ervin vertellen kort over het geheim van hun succes. Tellart beschouwt connectiviteit, internet en elektriciteit als een materiaal, net zoals hout of plastic dat is. Dat maakt dat ze vanuit een nieuw perspectief de digitale en de fysieke wereld combineren. Recent hebben zij het Museum of the Future in Dubai ontwikkeld in opdracht van sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Paul Skinner: “De sjeik wilde mensen ertoe aanzetten om op een nieuwe manier over de toekomst na te denken.” Op basis van de technologie in het heden maakte Tellart een visie op hoe deze technologie zich zou kunnen doorontwikkelen tot 2035. Deze ideeën presenteerde het team niet in een rapport maar in een popup museum in Dubai. “Mensen kunnen wel lezen over de toekomst van bijvoorbeeld robotics, maar het is beter als ze het zien en ervaren.” Tellart maakte een museum met hallen rond thema’s als Machinic Augmentation (technologie die je lichaam verbetert), Machinic companionship (robots met gevoel die voor je zorgen) en machinic insight (machines nemen overheidstaken over en nemen beslissingen op basis van algoritmes). Zo ontwikkelde Tellart het fictionele product Eyeshare, een technologie waarin je met anderen kunt delen wat je ziet. “Met Virtual Reality konden we mensen laten ervaren hoe dat werkt”. In de hal over de toepassing van de menselijke robot konden bezoekers met augmented reality (een geprojecteerde laag over de fysieke ruimte heen) ervaren hoe het was om in interactie te gaan met een machine die in staat is om adequaat te reageren op gevoelens. In de hal over de zelfdenkende overheid konden mensen een sollicitatiegesprek houden met HyperMind die vervolgens bepaalde voor welke functie de sollicitant geschikt was. Christian Ervin: “Om mensen mee te kunnen nemen moesten we heel plausibele scenario’s bedenken. Anders kunnen ze niet volledig in de ervaring opgaan.” Het Tellart-team is ervan overtuigd dat de grenzen tussen fysiek en digitaal uiteindelijk verdwijnen.

Nieuwe producten in VR ervaren met MediaMonks

Dat de grenzen tussen fysiek en digitaal gaan verdwijnen is ook de mening van

creative technologist Samuel Snider-Held en Chris Byrne, European partnershipsBeiden zijn werkzaam bij Mediamonks, “the biggest production company”, zoals ze zelfs stellen. Momenteel werken er 450 Mediamonks in 10 kantoren over de hele wereld met name voor bureaus en adverteerders. Sam: “Die vervaging van grenzen is duidelijk te zien bij VR. Gebruikers hebben VR omarmd. Je kijkt niet naar een film, maar je zit er middenin.” Ook de monks gebruiken de nieuwste technologie, zoals Augmented Reality en Virtual Reality, in hun producties. Samuel laat een beurspresentatie voor een automerk zien, waarin een potentiële koper ervaart hoe de auto onderdeel voor onderdeel wordt samengesteld.

Samuel Snider-Held & Chris Byrne (MediaMonks) @ CMC Media Xperiences from iMMovator on Vimeo.

Speciale aandacht vragen ze voor hun werk voor NEXO Knights, het nieuwe thema van Lego. MediaMonks ontwikkelden een display voor de retail waar kinderen kunnen kennismaken met NEXO Knights door middel van VR en connected gaming. Sam: “Het werkt heel intuitief. Kinderen worden uitgedaagd door een ridder in beeld. Als ze het zwaard en het schild oppakken, kunnen ze met hem in gevecht. Voor ons is dat futuristisch, maar voor kinderen is het heel normaal. De display is geschikt voor retailers en is zonder ingewikkelde toestanden uit te rollen. Er is alleen een simpele webcam en Google cardboard headset nodig. Chris: “VR wordt al veel gebruikt voor reclamedoeleinden en dat is logisch: mensen willen het ervaren.”
Oude fotoboeken herleven

Fotograaf Henri Smeets, oprichter C360, ontwikkelde een manier om oude foto’s te laten herleven. Van bestaande foto’s maakt hij 360 graden panoramische ervaringen die met de Samsung VR Gear te bekijken zijn. “Je krijgt het gevoel dat je midden in de situatie staat. Het mooie is dat de panorama’s niet groot zijn: je kunt ze eenvoudig meenemen op tablet en telefoon of posten.”

Henri Smeets (C360) @ CMC Media Xperiences from iMMovator on Vimeo.

In de pauze: bezoek aan de demo’s

In de pauze van het Cross Media Café demonstreert Henri Smeets zijn 360 graden panorama’s in het Atrium van Beeld & Geluid. Hier staat ook de VR Pop-up bioscoop, waar bezoekers op een draaiende stoel en met een speciale Virtual Reality Gear 30 minuten lang kunnen kijken naar korte films. Wie liever wat actiefs dat was welkom bij de VR-fietsgame, The BigArtRide. Fietsers in Hilversum namen het op tegen fietsers in het Eye-filmtheater in Amsterdam.

 

Klik hier voor het tweede deel.