'Connected TV betekent einde traditionele businessmodellen televisie-industrie'

mei

ma di wo do vr za zo
30
1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8
9
9
10
10
11
11
12
12
13
13
14
14
15
15
16
16
17
17
18
18
19
19
20
20
21
21
22
22
23
23
24
24
25
25
26
26
27
27
28
28
29
29
30
30
31
31
1
2
3

Op welke wijze gaat Connected TV het consumentengedrag veranderen? Deze vraag stond centraal tijdens het Cross Media Café Connected TV en Consumentenzaken dat op 7 februari jl. plaatsvond op het Media Park. Een middag over Connected TV met belangrijke bijrollen voor de technische fragmentatie, apps en nieuwe businessmodellen. Lees hier het verslag van het eerste deel van het café.

Trending Topics CES
Trendwatcher Roeland Stekelenburg (NLbuzz) verzorgt de aftrap van het Cross Media Café met een terugblik op de Consumer Electronics Show (CES) die afgelopen januari plaatsvond in Las Vegas. Hij signaleerde de volgende trends en trending topics:

1. De oorlog om de gebruikersgegevens
Gebruikers aan je binden en gebruiksgegevens verzamelen, daar draait het om. Wie weet wat gebruikers kan bereiken en weet wat ze willen, kan groot geld maken uit reclame-inkomsten

2. Alles is connected
Bijna alle apparatuur is ‘connected’.

3. In 2012 is 50 procent van alle tv’s internet-connected
De ontwikkelingen gaan snel: in 2012 zal de helft van alle nieuwe tv’s internet-connected zijn. In 2010 was dit nog maar 12procent.

4. Voor elk scherm passende content
Elk scherm wordt gebruikt voor de content waar het het meest geschikt voor is. Voor het televisiescherm is dat vooral Video on Demand. Content die niet geoptimaliseerd is voor tv gaat niet werken op de Connected TV.

5. Fragmentatie
Op de markt van Connected TV zijn nog steeds geen standaarden. Ontwikkelaars hebben daardoor verminderde interesse om te investeren: de risico’s zijn te groot. Er is een roep om standaarden.

6. Interfaces
De nieuwe generatie interfaces werkt met spraak- en stemherkenning, gebaren en gezichtsherkenning.

7. Game consoles als connector
De gemiddelde vervangingstijd van een televisie is 10 jaar.  Consumenten zoeken naar een manier om hun huidige televisie te verbinden met het internet. Oplossing is de game console (Xbox,  WiiU of PS3 ).

8. De afstandsbediening
De klassieke remote control werkt beperkend als het gaat om het volledig benutten van de interfaces. Fabrikanten zoeken alternatieven voor de remote control, onder meer door apps voor tablet en smartphone.

9. DRM (Digital Rights Management)
Hoe bescherm je als contentproducent je rechten?

10. Een vooruitblik op 2012:
2012 staat in het teken van fragmentatie, fragmentatie en fragmentatie.
Plus: de opkomst van het familiescherm. Samen gamen, samen aan de slag met social media, samen televisie kijken en participeren.

De presentatie van Roeland Stekelenburg:

 
View more presentations from iMMovator

Gebruikscijfers van Connected TV in Nederland
Barbara Schouten (GfK Retail and Technology) presenteert de gebruikscijfers van Connected TV in Nederland. Hoe groot is die markt van Connected TV ondertussen?

Ze begint met de opmerking dat de term ‘televisie’ ondertussen verouderd is. In Nederland zijn er al meer dan 28 miljoen apparaten in loop waarmee je video kunt bekijken, variërend van smart phone tot game console. Dat gezegd hebbende verwacht GfK Retail and Technology dat binnen twee jaar de helft van de huishoudens in het bezit is van een IP-Connected TV (en dan hebben we het over het ‘ouderwetse’ televisiescherm). Innovaties bereiken volgens GfK sowieso steeds sneller de weg naar de consument. In 2011 is het aantal televisies dat Skype TV, HbbTv en VOD aan kan met zo’n tien procent gestegen.

Interessant is dat de consument de feature IP-connected nog niet bovenaan de verlanglijst heeft staan bij de aanschaf van een televisie. Voornaamste selectiecriteria zijn: scherp beeld, prijs en gebruiksgemak. Hoe kunnen de fabrikanten zorgen dat de consument het concept Connected TV snapt? Bekendheid en gemak zijn de sleutelwoorden volgens Schouten.

De helft van alle consumenten met een IP-connected TV, heeft de weg naar internet via TV ontdekt. Circa 45 procent van de gebruikers geeft aan de connected functie vooral te gebruiken voor Video on Demand (betaald of onbetaald). Want mensen blijken video te willen kijken op het scherm dat dat daarvoor het meest geëigend is: 89 procent kiest bij voorkeur de televisie,  15 procent voor de laptop 15 procent en dan 7 procent voor de desktop computer.

Als mensen de internetfunctie van hun televisie nog niet gebruiken, zijn de hoofdredenen:
1. remote control is lastig (50 procent)
2. nog geen tijd gehad (33 procent)
3. meer uitleg nodig over het gebruik (25 procent)
4. wil het wel gebruiken maar kent de toepassing niet (20 procent).
Op dit moment zijn de meeste gebruikers te vinden in de doelgroep van hoogopgeleiden van 25 tot 34 jaar. In de levenscyclus maakt Connected TV momenteel de verschuiving van Early Adaptors naar Early Majority.

Een app store voor Connected TV wordt steeds belangrijker. In december was 28procent van alle verkochte tv’s uitgerust met app store. De meeste verkochte apps zijn apps voor Nieuws, Weer, Muziek en Social Networks.

De presentatie van Barbara Schouten:

 
View more PowerPoint from iMMovator

A storm is coming
Richard Kastelein (CEO van Agora Media Innovation, Publisher van Appmarket.tv) kijkt naar Connected TV vanuit een internationaal perspectief. Over de mogelijke verstoring van de markt en de nieuwe 'gatekeepers' in de woonkamer.

A storm is a’ coming, stelt Kastelein. Hij laat zien dat de ontwikkelingen enorm snel gaan. Daar waar radio nog 58 jaar nodig had om tot het grote publiek door te dringen, kan Connected TV volgend jaar al gemeengoed zijn. Grote vraag is wat er met de enorme tv-reclamebudgetten gaat gebeuren? Want met het veranderde mediagebruik van de consument, zullen ook de budgetten anders worden aangewend.

Kastelein stelt dat technologie traditionele businessmodellen definitief heeft veranderd. Hij noemt als voorbeeld de muziekindustrie en de wereld van de gedrukt media, en ziet een gelijke ontwikkeling voor de broadcastindustrie. Contentmakers (mediaproducenten en adverteerders) hebben nu de mogelijkheid direct contact te maken met de consument en hebben daarvoor de distributeurs en broadcasters niet meer nodig. Er zijn ook nieuwe gatekeepers. In snel toenemende mate bepalen niet de kabelaars en broadcasters, maar nieuwe partijen als de Consumer Electronics-fabrikanten welke content via het televisiescherm wordt aangeboden. Tot slot biedt het second screen nieuwe kansen voor adverteerders. De verwachting (en ervaring) is dat de consument zich steeds vaker zal richten op smart phone of tablet tijdens tv-commercials. Kastelein verwacht dat omroepen, paytv-kanalen en distributeurs niet wendbaar genoeg zijn om op de ontwikkelingen in te spelen en de slag gaan verliezen. Wie wordt de gatekeeper voor het second screen? Dat is de vraag.

Kastelein voorziet daarnaast een andere rol voor televisie. Lineaire televisie blijft, maar wordt socialer (met de hele familie) en nodigt uit tot participatie (meespelen in shows).

De presentatie van Richard Kastelein: 

View more PowerPoint from iMMovator

Pitches
Tijdens elk Cross Media Café krijgen vier bedrijven de kans zichzelf gedurende twee minuten te promoten.


1. Mark van de Crommert (Remotely.tv) over Remotely.

Remotely is een website die op een second screen alle live-info, tweets en apps geeft die betrekking heeft op hetgene dat op dat moment op televisie te zien is. Remotely ‘kijkt’ daarvoor als het ware met de uitzending mee. De info is vooralsnog afkomstig van Wikipedia. De toepassing wordt al gebruikt, en wordt tegelijkertijd doorontwikkeld om steeds fijner te kunnen ‘luisteren’ en ook andere bronnen dan Wiki te kunnen raadplegen.

De presentatie van Mark van de Crommert:  

View more PowerPoint from iMMovator

2. Doron Nethe (People’s Playground) over de Uitzending Gemist App.

‘Het maakt niet uit of je gebruik maakt van een smartphone, tablet of televisie. Wij geloven dat jouw content via alle connected apparaten te bekijken moet zijn’, stelt Nethe. People's Playground heeft in samenwerking met de NPO de website van Uitzending Gemist naar the-next-level gebracht voor gebruik op Connected TV (HbbTV). De Video on Demand-dienst biedt een vernieuwde interface en geavanceerde features. Al meer dan 2 miljoen programma's zijn via de app bekeken.

De presentatie van Doron Nethe:

View more presentations from iMMovator

3. Annelies Kaptein (Stoneroos) over de Glashart Media iPad app.

Met de iPad app van Stoneroos kunnen klanten van Glashart Media, waar ze ook zijn, hun settopbox bedienen en beschikken over een uitgebreide programmagids met een door Stoneroos gepatenteerde user interface. Het is ook mogelijk om te zappen, live TV te pauzeren, (op afstand) opnames te beheren en herinneringen in te stellen. De verbinding tussen de iPad app en de settopbox gaat via een Mobiele API, eveneens ontwikkeld door Stoneroos.

De presentatie van Annelies Kaptein:

View more PowerPoint from iMMovator


4. Bram Bos (24i Media) over Mark the Spot (game).

Bram Bos introduceert Mark the spot, de eerste multi-user game voor Samsung Smart TV. Spelers spelen mee via een second screen (smartphone of tablet). Een foto wordt zichtbaar op het televisiescherm. Elke deelnemer geeft op de googlemap op z’n second screen aan waar zij denken dat de getoond foto genomen is. Wie de locatie het dichts benaderd, krijgt de meeste punten. Na de pauze geeft Bos een demonstratie met mensen in de zaal.

Tekst: Ellen Röling
Foto's: Mark Janssen, European Communication Projects