CMC Apps&Data: Open data als bron voor nieuwe diensten

november

ma di wo do vr za zo
30
31
1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8
9
9
10
10
11
11
12
12
13
13
14
14
15
15
16
16
17
17
18
18
19
19
20
20
21
21
22
22
23
23
24
24
25
25
26
26
27
27
28
29
29
30
1
2
3

Data verzamelen, opnieuw verpakken en dan aantrekkelijk aanbieden via een nieuwe dienst, zoals een app. Dat is waar het Cross Media Café Apps & Data van 28 maart in Beeld & Geluid om draaide. Met tot de pauze bijdragen van datastrateeg Joost Plattel, het CBS, en Waag Society. En een nieuwsmakende presentatie van Stijn Veegers van Mobile Pioneers, die onthulde dat hij via zijn apps precies kan zien welke andere apps op het toestel van een gebruiker staat…

In zijn welkomstwoord vertelt Kees van Dijk, Communicatieadviseur van Beeld & Geluid waarom het zo toepasselijk is dat juist dit Cross Media Café bij Beeld & Geluid plaats vindt. Het instituut heeft een database met ruim 800.000 uur film, televisie, radio en muziek. Klaar voor gebruik. “We zoeken continue naar nieuwe diensten en wegen om het archief naar buiten te brengen.” De catalogus van Beeld & Geluid is online te raadplegen.

Bewust leven met meet- en analyse-apps
Datastrateeg Joost Plattel verzamelt al vier jaar data over zichzelf. Hoeveel hij slaapt, wat hij eet, hoeveel hij beweegt, maar ook data uit bloedanalyses of OV Chipkaartverbruik. Doel is bewuster en gezonder te leven. Quantified Self is vier jaar geleden in San Francisco opgestart door twee journalisten van het tijdschrift Wired. Plattel was de eerste Nederlander die het gedachtegoed omarmde. Ondertussen zijn er in Nederland al 700 geïnteresseerden.

Voor het meten gebruikt Plattel apps en slimme gadgets. Hij geeft een paar voorbeelden, zoals een twitterende weegschaal (hoef je zelf je gegevens niet bij te houden) en een stappenteller die gegevens synchroniseert met je smartphone. Daarnaast laat hij zien wat de kracht van devices kan zijn. Hij geeft een voorbeeld van een inhalator met GPS-sensor. Elke keer als een longpatiënt zijn inhalator gebruikt geeft de GPS-sensor een signaal af. Door data van alle gebruikers te combineren kun je trends zien, bijvoorbeeld dat er op bepaalde tijdstippen op een bepaalde plek relatief vaak gebruik wordt gemaakt van de inhalator. Hoe komt dat? En moet gebruikers een alert krijgen om voortaan op deze tijdstippen deze plek te vermijden?

Plattel geeft aan dat zelfmonitoring en zelfdiagnose een oplossing kan zijn voor de groeiende ziektekosten. Mensen kunnen zichzelf monitoren en op basis daarvan gedrag aanpassen of de dokter consulteren voor een oplossing.

Gebruik onze gegevens!
Het CBS is een onafhankelijke overheidsorganisatie, die betrouwbare en onafhankelijke data verzamelt en publiceert over een groot aantal thema’s gerelateerd aan de Nederlandse samenleving. Deze data zijn gratis en beschikbaar voor gebruik en hergebruik in apps, aldus Maarten Emons en Hans de Ruiter (CBS). De enige eis is bronvermelding. Emons en De Ruiter laten in vogelvlucht zien voor welke doeleinden hun data zoal gebruikt kan worden. Voorbij komen onder meer interactieve infographics voor RTL Nieuws, omgevingsdata voor Funda.nl en de WOZ spotter app van Open Huis.

Voor wie zelf aan de slag wil gaan met de veelheid aan gegevens zijn er diverse mogelijkheden. Via Statline kun je zelf zoeken in 50 GB aan open data, beschikbaar als cijfers of in tabel/grafiek. Het CBS biedt hiervoor een gratis cursus aan, zodat je zelf gemakkelijker je weg leert te vinden in deze enorme goudmijn aan data. Zoek je heel specifieke informatie dan kunnen de experts van het CBS zoeken in de totale database van 600 TB. Hiervoor vraagt het CBS alleen een vergoeding voor de gewerkte uren. Heb je snel iets nodig, dan kun je data opvragen via de persdienst. Voor andere vragen is er een Infoservice (088 570 70 70) die helpt vragen te specificeren en binnen StatLine helpt zoeken naar de benodigde datasets.


Business met open data
De Waag Society is een kennisinstituut dat creatieve technologie inzet voor maatschappelijke doeleinden. Een van hun aandachtsgebieden is Open Data Services. Projectmanager Ivonne Jansen-Dings: “Wij willen het gebruik van open data stimuleren. Wij geloven in een open maatschappij waarin iedereen kan participeren. We zijn van mening dat open data een middel is om die open samenleving te bereiken.” Om het gebruik van open data in apps te stimuleren organiseert het instituut onder meer competities. Een van die projecten is Apps for Amsterdam, een samenwerkingsverband met de gemeente Amsterdam. Dit leverde een groot aantal nieuwe apps op waarin open data van de gemeente Amsterdam werd gebruikt, waaronder Hoge Nood, een app om openbare toiletten met speciale voorzieningen te vinden en Bike like a local, een app die fietsende toeristen moet helpen veilig en comfortabel door Amsterdam te fietsen. Waag Society helpt de app-ontwikkelaar ook met hun businesscase. Meer voorbeelden: www.appsforamsterdam.nl.

 

De Amsterdamse gemeentelijke data zijn vrij toegankelijk op www.amsterdamopendata.nl. Jansen-Dings geeft aan dat meer gemeentes op dit moment initiatieven ontwikkelen om hun data te ontsluiten. Een standaard is er nog niet, maar op data.overheid.nl worden wel standaarden aangeboden.

Een ander project van Waag Society om het gebruik van open data te stimuleren is Arts Holland, Doel: data van culturele instellingen onder meer gebruiken voor apps voor de culturele en toeristische sector. In het internationale project Smart CitySDK helpt Waag Society een standaard te ontwikkelen voor het ontsluiten en aanbieden van data op het gebied van Mobiliteit in een aantal grote Europese steden.

Wie app’s of diensten aanbiedt en wil gaan werken met open data van gemeentes, is van harte uitgenodigd om de events van Waag Society te bezoeken. “Een goede plek om mensen te ontmoeten en hier zitten ook grote Europese trajecten.”

Mobile Pioneers weet welke apps je hebt
De aanleiding voor de aanwezigheid van Mobile Pioneers op het Cross Media Café is hun zeer populaire weerapp Weathercube. In drie weken tijd is de app drie miljoen keer gedownload. Directeur Stijn Veeger onthult het geheim: zijn app was onlangs app van de week in de Apple Store. Naar eigen zeggen biedt de app zelf geen uitzonderlijke gebruiksmogelijkheden, maar heeft het wel een mooi en vernieuwend design. Het bedrijf ontwikkelde al zo’n 50 eigen apps & websites, waaronder TVgids.tv. Volgens Veegers staat op 50% van alle iPhones ten minste een van hun apps.”

Specialiteit van Mobile Pioneers is het verzamelen, combineren en interpreteren van gebruiksgegevens voor marketingdoeleinden. Veegers: “Als iemand in de Tvgids-app zoekt naar GTST, dan is de gebruiker hoogstwaarschijnlijk om een vrouw. En wie Top Gear zoekt is waarschijnlijk een man. We slaan alles op in de database van de app: bekeken tv-zenders, tv-programma’s, genres. We weten ook exact welk toestel en welke provider iemand heeft.” Deze info is waardevolle informatie voor adverteerders.

In de zaal ontstond wat roering toen Veeger onthulde dat hij precies kan zien welke apps een user op zijn smartphone heeft geïnstalleerd. “Daar kunnen we op targetten”, stelt hij. Als je op autobezitters wilt targetten, ga je bijvoorbeeld na wie TomTom en Flitser.nl heeft geïnstalleerd.”

Pitches
Drie korte presentaties van twee minuten over interessante nieuwe toepassingen

1. Expertise grootschalige dataopslag door Tom Visser (SURFsara)
SURFSara is een not-for-profit dienstverlener uit de academische wereld, een specialist in data-opslag en verwerking. “We werken cutting edge, met de nieuwste technologie. We hebben bijvoorbeeld het grootste shared HADOOP systeem in Nederland en eind dit jaar een verse petascale supercomputer.” SURFsara heeft veel expertise in het begeleiden van onderzoeks- en ontwikkelingstrajecten, waaronder medische dataverwerking, CBS-verkeerslussenonderzoek en grootschalige data-analyse voor DNA-onderzoek. SURFsara biedt haar diensten ook aan buiten de academische wereld. “Voor advies over grootschalige dataopslag, quickscans en het uitproberen van de nieuwste technologieën.”


2. Open Huis-app door Reind van Olst (2CoolMonkeys)
2CoolMonkeys bouwt apps op basis van open data. Voorbeeld is hun Open Huis-app, waarmee ze inzicht geven in de omgeving waar je toekomstige of huidige huis staat. 2CoolMonkeys heeft daarvoor diverse bronnen gecombineerd zoals Google Streetview, kadastergegevens, kaarten en CBS-gegevens over de buurt.


3.    Spotzi door Remco Dolman (Spotzi)
Spotzi verzamelt en ontsluit geografische data in elk denkbaar formaat. Spotzi heeft inmiddels meer dan 3000 datasets. De informatie varieert van de dikte van het poolijs tot aan een zeer gedetailleerde woningwaarde database van alle 7.5 miljoen adressen in Nederland. De informatie is afkomstig van gerenommeerde partijen zoals de NASA, Wereldbank, politie, het Kadaster en andere instanties. “We analyseren de data om zo nieuwe gepersonaliseerde datasets te creëren.” Spotzi levert onder meer een vastgoeddatabase voor www.woningwijs.nl en maakte zelf een Parkeer-app waarin je de beste parkeertarieven in de buurt kunt vinden. Spotzi heeft 700 kaarten. Op www.spotzi.nl staat een complete wereldatlas, waar je ook je eigen kaart kunt maken en downloaden.

Lees hier deel 2 van het verslag van het Cross Media Café of ga naar het overzicht van verslagen, video's en presentaties.