CMC Apps&Data (2): Mediabedrijven en apps

november

ma di wo do vr za zo
30
31
1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8
9
9
10
10
11
11
12
12
13
13
14
14
15
15
16
16
17
17
18
18
19
19
20
20
21
21
22
22
23
23
24
24
25
25
26
26
27
27
28
29
29
30
1
2
3

Data verzamelen, opnieuw verpakken en dan aantrekkelijk aanbieden via een nieuwe dienst, zoals een app. Dat is waar het Cross Media Café Apps & Data van 28 maart in Beeld & Geluid om draaide. Hoe ontsluiten mediabedrijven hun eigen informatie via nieuwe diensten? Met na de pauze presentaties van Audiotour-specialist iWhisper, RTV-Noord, RT Reporter en RTL Nieuws.

GPS-gestuurde audiotours
iWhisper verzorgt indoor en outdoor audiotours. Ze gebruiken hier voor GPS-gestuurde apps. Mirte Gosker: “We ontsluiten niet alleen data, maar bieden ook een ervaring aan.” Als de app eenmaal op een audiotour is ingesteld, activeert het zichzelf op het moment dat de gebruiker een locatie uit de toer bereikt. Gosker geeft als voorbeeld een hoorspel rond ‘De Vrede van Utrecht (1713)’ op het Domplein. Wandelend over het plein hoor je achtergrondgeluiden en vang je flarden van gesprekken op die samen het verhaal van deze historische gebeurtenis vertellen. Een ander voorbeeld: location based poetry. Een kunstroute wordt verrijkt met voorgedragen gedichten bij elk kunstwerk. iWhisper levert maatwerk, maar organisaties kunnen via de editor van iWhisper ook hun eigen audiotour maken.

 

 

Eén landelijke app voor regionaal nieuws
Erik Hogeboom van RTV Noord vertelt namens dertien publieke regionale omroepen het verhaal achter de landelijke Regio-app. Het afgelopen jaar hebben de regionale omroepen samengewerkt bij de ontwikkeling van een eigen app. De technische ontwikkeling ervan deden ze gezamenlijk, waarna elke zender zijn eigen versie van content voorzag. Waardoor er uiteindelijk dertien versies ontstonden. Onhandig was dat je per app alleen het nieuws uit een betreffende regio kon volgen. Een gezamenlijke nieuwsapp, de RegioApp, moet hier een einde aan maken. Hogeboom: “Met de app kun je zelf bepalen uit welke regio je nieuws wil volgen.” De provincie- of regiogrenzen spelen daarbij geen rol. “Je kunt bijvoorbeeld een lijst van nieuws opvragen van gebeurtenissen in een straal van 20 kilometer rond je locatie. Je kunt ook zelf filters met locaties toevoegen, zodat je bijvoorbeeld op de hoogte blijft van het nieuws in de omgeving van familie en vrienden.” Voor deze functie moeten redacties hun nieuwsfeeds voorzien van geografische gegevens. Hogeboom verwacht dat de nieuwe landelijke Regio-app eind mei live gaat. De app wordt ontwikkeld voor iPhone, iPad en Android mobiel.

De bestaande regionale apps zijn overigens een groot succes.  Hogeboom stelt dat er sinds de lancering in 2012 al 1,6 miljoen downloads zijn, dat er in 2013 700.000 actieve gebruikers waren die zorgden voor een kleine 22 miljoen bezoeken. Hij stelt dat de app tot een wezenlijke verandering in het online verkeer heeft geleid: 50 tot 70 procent van het online verkeer gaat via tablet en mobiel.

Nieuws spotten via het Twitter dashboard RT Reporter
Via RT Reporter zijn trending topics op twitter snel te spotten. RT Reporter is daarmee een waardevolle tool voor media die nieuws in een vroeg stadium willen oppakken. Boudewijn Moerman van ontwikkelaar CCinq laat de werking van het dashboard zien via een eenvoudige test. Trending topics worden afgebeeld als dynamische vakjes op het scherm. Hoe meer er getwitterd wordt, hoe groter het hokje. Als het Twitterverkeer toeneemt, wordt de kleur lichter. Rechts in het scherm staat een Twitter-feed waarin journalisten relevante links of mogelijke getuigen van een gebeurtenis kunnen vinden.

RT Reporter voorziet in een behoefte van journalisten: het volgen van keywords blijkt vaak niet voldoende om alle nieuws te spotten. En met alleen al 6 miljoen Nederlandse tweets per dag is het volgen van alle tweets ondoenlijk.


RT Reporter is ontwikkeld in samenwerking met Nu.nl en met de Vrije Universiteit in Amsterdam die ondersteunde bij de ontwikkeling van het algoritme dat geautomatiseerde nieuwssignalering mogelijk maakt. Het project kreeg ook steun van het Stimuleringsfonds voor de Pers.


RTL Nieuws rijker met RTL Nieuws Facts
RTL Nieuws heeft nu ook een portal voor datajournalistiek: RTL Nieuws Facts. Voor het project ontving RTL in 2011 subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Pers. Redacteur Frank Tieskens van RTL Nieuws Facts vertelt over de ervaringen tot nu toe. “Het dataproject heeft ertoe geleid dat we meer gebruik maken van data in onze berichtgeving. We zijn ook op een andere manier verhalen gaan maken. Data zijn een relevante aanvulling op onze berichtgeving.”

Het dataproject heeft ook tot nieuwe vormen van informatievoorziening geleid. Tieskens noemt voorbeelden van aanvullende tools, zoals een BMI-tool voor kinderen bij nieuws over kinderobesitas. Of een tool waarmee je direct kan zien wat maatregelen zoals het Woningakkoord voor elk mens persoonlijk betekenen. Of bij berichtgeving over veiligheid in gemeentes of stijging van woonlasten kan worden gekeken hoe het daarmee gesteld is in een specifieke gemeente.

Wat betekent RTL Nieuws Facts voor de nieuwsorganisatie? Tieskens merkt op dat de link van televisienieuws naar online vaak lastig is. De datatools bieden echter online een meerwaarde voor de kijker, doordat macroverhalen zo micro gemaakt kunnen worden.”

Bewust boodschappen doen met Boodschapp.
Jeroen de Bakker ontwikkelde met zijn bedrijf Lab111 een app voor bewust boodschappen doen: Boodschapp . De Bakker: “De strijd in het schap is groot. Consumenten worden geforceerd om voor prijs te kiezen. En er zijn een hoop merken die met behulp van emotie een meerwaarde verkopen die het product intrinsiek niet heeft.” Met Boodschapp kun je een product vergelijken met vergelijkbare producten, op basis van samenstelling en op prijs. Je kunt ook de samenstelling inhoudelijk raadplegen. De database bevat op dit moment 10.000 producten uit de schappen van Albert Heijn, C1000 en Jumbo. Zowel discount, A-merk als huismerk. De app helpt bij het maken van een bewustere keuze: het beste product voor je geld. De tool is ontwikkeld samen met diëtisten en het Voedingscentrum. Het is de bedoeling dat de database nog veel verder wordt uitgebreid.

De Bakker ziet grote mogelijkheden voor mensen die dagelijks moeten letten op wat ze kopen in verband met allergieën en intoleranties. Als de app aanslaat, kan dit ook leiden tot een aanvullend televisieprogramma of magazine. In een ideale situatie gaat de app helpen om de kwaliteit van de voeding in Nederland te verbeteren. Producenten krijgen immers hogere scores in de app naarmate hun aanbod kwalitatief beter is.

Zijn businessmodel: De Bakker wil vooralsnog vasthouden aan een gratis versie. “We willen zoveel mogelijk mensen binden in het domein van voeding.” Maar voor toegevoegde diensten (dieetinfo) zouden consumenten kunnen gaan betalen. De Bakker merkt ook dat consumenten vragen willen stellen aan diëtisten en dat hij vraag krijgt naar de data uit de Boodschapp-database. De Bakker hoopt dat de transparantie een bijdrage gaat leveren aan een betere volksgezondheid.