Belangstelling voor Internet of Things groot tijdens de Dutch Design Week 2016

september

ma di wo do vr za zo
27
28
29
30
31
1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8
9
9
10
10
11
11
12
12
13
13
14
14
15
15
16
16
17
17
18
18
19
19
20
20
21
21
22
22
23
23
24
24
25
25
26
26
27
27
28
28
29
29
30
30

Woensdag 2 november 2016 - Twee exposities met het thema Internet of Things (IoT) op de Dutch Design Week trokken tijdens DDW veel aandacht van zowel bezoekers als de media. Just Things presenteerde met de expo Waarom weet mijn koelkast mijn verjaardag? een tentoonstelling over vraagstukken rondom verantwoord design van (IoT)-producten. SETUP toonde met Louche Apparaten drie mogelijke scenario’s van wat er gebeurt als het Internet of Things zich tegen je keert. Beide exposities waren negen dagen lang te zien in het Veemgebouw in Eindhoven. De Dutch Design Week trok dit jaar een recordaantal van zo’n 295.000 bezoekers.

Expositie JTF: Waarom weet mijn koelkast mijn verjaardag?
Het Internet of Things opent vele nieuwe deuren voor designers en bedrijven, maar brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Van vragen over verdienmodellen, tot kwesties als privacy, veiligheid en ethiek. In de tentoonstelling Waarom weet mijn koelkast mijn verjaardag? benadrukte Just Things Foundation de uitgangspunten van eerlijke en doordachte IoT-producten, die ook hun IoT Manifesto illustreren. Veel bezoekers gaven aan dat zij dankzij de expositie nu snappen wat het Internet of Things is, en dat we hier samen goed over na moeten denken. Tijdens Drive festival, de academische conferentie rondom Dutch Design Week, werd de tentoonstelling meerdere malen aangehaald als hoopvol baken voor The Internet of Things sector. Verschillende instanties hebben interesse getoond de tentoonstelling op andere locaties ook te vertonen, zoals TU Delft Bibliotheek, Thingscon Amsterdam en het Ministerie van Binnenlandse Zaken. 

Expositie SETUP: Louche Apparaten
Grote publiekstrekker bij de expo Louche apparaten van SETUP was het ontwerp van Vincent Hoenderop. Bij zijn koffiezetapparaat konden bezoekers een kop koffie krijgen die – afhankelijk van iemands postcodegebied – wel of niet lekker was. Slappe bak? Dan blijken cijfers over bijvoorbeeld criminaliteit in het betreffende leefgebied niet al te best. Marcel Schouwenaar van The Incredible Machine ontwikkelde voor de tentoonstelling een dubieuze 'voice assistant' en Jasper van Loenen onderzocht met zijn slimme apparaat hoe de reputatie-economie op kleine schaal, zoals in familieverband, kan werken. Geïnspireerd door de producten van deze kunstenaars, ontwierpen veel bezoekers tijdens de Dutch Design Week ook hun eigen ‘louche apparaat’.

IoT op de agenda
IoT blijkt een hot topic tijdens de Dutch Design Week. De exposities kregen niet alleen veel landelijke media-aandacht; ook wethouders en bestuurders vanuit provincie Brabant kwamen een kijkje nemen. Bij het Creators Project van Vice stond de expo van Louche apparaten in de top 10 ‘te zien tijdens DWW’ en Bright.nl maakte een interessante reportage over The internet of Things. De komende periode blijft IoT op de agenda staan.

ThingsCon Amsterdam 2016
Op 1 en 2 december vindt in het Volkshotel in Amsterdam ThingsCon 2016 plaats. ThingsCon is een toonaangevende conferentie over de toekomst van de hardware industrie, met een speciale focus op de Internet of Things. Het is ook een wereldwijde community van gelijkgestemde professionals en onderzoekers die bezig zijn met Internet of Things en nieuwe hardware. Avontuurlijke Designers, whizzkids en IoT pioniers van over de hele wereld komen 1 en 2 december bij elkaar voor een serie hands-on workshops, intieme sessies en een internationale line-up van gerenommeerde sprekers. Meer informatie op www.thingscon.nl