Ketenoverleg Digitale Televisie

Naam: 
Ketenoverleg Digitale Televisie
Type: 
Project
Meer informatie via: 

Ketenoverleg Digitale TV

IMMovator organiseert 3 a 4 keer per jaar het ketenoverleg digitale televisie. Aan het overleg nemen de belangrijkste organisaties deel die samen de dienst televisie verzorgen in Nederland. Doel van het overleg is om elkaar te informeren over veranderingen die verwacht worden rond het productie-, uitzend- en distributieproces voor televisie in Nederland. Het overleg fungeert als een coördinerend overleg. Uitvoering van acties en activiteiten wordt door de deelnemers zelf gedaan. iMMovator vormt het secretariaat voor het ketenoverleg en agendeert de onderwerpen die van belang zijn voor onderzoek en innovatie of die nieuwe kansen bieden voor bedrijven uit het iMMovator Cross Media Network.  

In een tijdperk lang geleden (rond 2006) loopt Nederland ver achter met de adoptie van digitale televisie en introductie van nieuwe beeldformats als HD. iMMovator neemt het initiatief om de Expertgroep Digitale Televisie in te richten met daarin de belangrijkste bedrijven die samen in Nederland digitale televisie verzorgen, voornamelijk omroepen en distributeurs. Al snel sluiten facilitaire bedrijven, regionale omroepen en Beeld en Geluid aan. Doel van de Expertgroep is de adoptie van digitale televisie van ca. 15% van de huishoudens naar 70% van de huishoudens te krijgen. Die doelstelling werd begin 2010 gerealiseerd.

In de zijlijn van dat grotere doel zijn echter ook andere, technische onderwerpen opgepakt op het gebied van oa metadatering, luidheidsoptimalisatie, audio- en videocompressie, nieuwe workflows, introductie HD, knoppengebruik op de afstandbediening enz.  Bovendien tekenen zich ontwikkelingen af rond 3D, CI Plus, TV Everywhere, ConnectedTV, Over-the-top, CatchupTV, etc. Duidelijk voor iedere deelnemer is dat digitalisering niet alleen een procesinnovatie is voor mediabedrijven, maar veel nieuwe kansen biedt waarbij spelers in de keten elkaar nodig hebben. Besloten wordt om de Expertgroep voort te zetten als Ketenoverleg digitale Televisie.

Het ketenoverleg kan rekenen op een brede deelname vanuit de sector. Deelnemers zijn oa:

  • Nationale omroepen: NPO, NOS, RTL, SBS
  • Regionale omroepen verenigd in ROOS
  • Overige omroepen als Fox Sports, Discovery, Disney, Eurosport, Viacom
  • Distributiebedrijven als KPN, M7, Ziggo, Tele2
  • Facilitaire bedrijven United, Ericsson, DMC, MediaChoice
  • Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
  • Overige partijen als GfK, STER, SPOT, TNO, Dutch Guild of Multimedia Engineers