Immersive Media

Naam: 
Virtual Worlds
Datum: 
do, 06/29/2017
Meer informatie via: 

De kansen voor het maken van compleet nieuwe contentbelevingen door het gebruik van VR, AR en MR (met als verzamelnaam Immersive Media) liggen nu voor het oprapen. VR-headsets  worden goedkoper, de eerste technische kinderziektes zijn verholpen en er zijn steeds meer prachtige best practices voorhanden, zeker in games en verschillende B2B-toepassingen. Alle grote spelers, van voorhoedespelers Google en Facebook, tot Microsoft en nu ook eindelijk Apple, zijn zich aan het voorbereiden op een disruptie in de media die net zo groot zal zijn als de komst van het world wide web.

Toch moeten de grote klappers nog komen: zoveel content is er namelijk nou ook weer niet, en technologisch staan we nog helemaal aan het prille begin van de mogelijkheden. iMMovator zal  daarom de komende jaren heel gericht activiteiten aanbieden die mediabedrijven ondersteunen in het nemen van de juiste business-beslissingen voor welk type dienst en content je welke VR/AR-technologieën het beste in kunnen zetten. We zorgen voor experimenteer-mogelijkheden, just-in-time-knowledge, en het samenbrengen van opdrachtgevers en makers: de track ‘Immersive Media’.

Video: wat werd er op SXSW gedeeld rondom Virtual Reality, Augmented Reality en Mixed Reality?

Eerste Fieldlab gestart

Vanaf september starten iMMovator, Beeld & Geluid en het Meertens Instituut met een eerste Fieldlab Virtual Worlds gericht op het inzetten van VR in cultureel erfgoed (monumenten, musea, archieven). Living labs, fieldlabs of andere experimenteerruimtes en faciliteiten zijn een aantrekkelijke vorm om in korte ‘runs’ nieuwe toepassingen met nieuwe technologie en kennis te ontwikkelen en testen.

Binnen het Fieldlab Virtual Worlds schrijven we 6 Challenges in de komende twee jaar uit: competities waarvoor makers kunnen inschrijven op concrete opdrachtbriefings van erfgoed-instellingen, en daarvoor ook een ontwikkelbudget meekrijgen. De eerste Challenge zal opengesteld worden in oktober. Issues die in de Challenges oppoppen op het gebied van technologie, exploitatie en de gewenste gebruikersimpact zullen samen met  onderzoekers van Nederlandse kennisinstellingen opgepakt worden in verschillende Pop Up-labs, waaronder een in Beeld & Geluid, de thuisbasis van dit Fieldlab.

iMMovator als gids en bouwer

Naast het opzetten van Fieldlabs en het uitschrijven van Challenges, zorgt iMMovator voor andere vormen van matchmaking tussen de al levendige VR/AR/MR-community die Nederland rijk is en potentiële afnemers in de mediasector, maar ook daarbuiten (zorg, toerisme). We starten met het publiceren van een nieuwsbrief, doen interviews met interessante VR/AR/MR-bedrijven, en leggen verbindingen tussen diverse spelers uit de industrie. Ook leggen we connecties met onderwijsinstellingen en onderzoeksinstituten en kijken we of we bijvoorbeeld afstudeerders aan het werk kunnen zetten met onderzoeksvragen die in de industrie leven.

Ook zullen de Technology Updates en Masterclasses samen met Hilversum Media Campus nog meer dan voorheen afgestemd worden op de high level behoeftes van immersive media makers. Presentaties over best practices, een masterclass met een internationale goeroe of een technologie-workshop over de niewste ontwikkelingen – daar waar de community behoefte aan heeft. In het najaar programmeren we de eerste workshops. Daarnaast ondersteunen we bedrijven samen met onze andere track ‘Business in Media’ bij de (inter)nationale promotie en opschaling van hun immersive media producties.

​Video: Inspirerend voorbeeld: VR storytelling door The Guardian

Meedoen

Wil je op de hoogte gehouden worden van deze activiteiten? Schrijf je dan in voor deze track en laat ons weten wat belangrijk is voor jou!